Blog

Headline Tepat Untuk Tingkatkan SEO

on
April 16, 2020

Mengapa Headline Boleh Tingkatkan SEO

Apa yang akan menjadi perkara pertama yang anda cari apabila hasil carian muncul dalam senarai carian anda? Sudah tentu, ia adalah tajuk-tajuk utama laman web yang disenaraikan. Tidak kira bagaimana anda melihat ia, tajuk yang menarik perhatian dan bermaklumat akan sentiasa menjadi pilihan pengguna untuk diklik dan dibaca dahulu. Penulisan web boleh dilatih dan terdapat banyak garis panduan yang berguna untuk menulis artikel yang baik dengan tajuk utama yang menarik perhatian.


Apa yang penting tentang tajuk yang berada di bahagian atas artikel anda ini? Seperti yang saya katakan, ia akan menjadi penentu sama ada pembaca perlu klik pada link anda dan terus membaca kandungan keseluruhan anda atau tidak. Selain itu, tajuk-tajuk utama yang menarik dengan kandungan berkualiti tinggi akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk dikongsi daripada orang-orang lain berbanding dengandengan tajuk biasa dan kosong, walaupun kandungan itu mungkin sebaik kandungan artikel pertama tadi. Jadi, bagaimanakah anda boleh mengukuhkan kedudukan laman web anda dalam SEO ataupun luar negara dengan menggunakan tajuk yang menarik?

Berikut adalah beberapa tips boleh anda gunakan untuk meningkatkan SEO anda:

Optimumkan Penggunaan Nombor


Pertama sekali, adalh dengan mengoptimumkan penggunaan nombor! Secara jujurnya, semua orang suka untuk membaca langkah demi langkah untuk membuat sesuatu yang bernombor dan bukannya satu esei dengan perenggan yang panjang menjelaskan langkah-langkah. Maksud saya, semua orang sedang kesuntukan masa dan tidak banyak mahu berhenti hanya untuk membaca semua yang anda katakan dalam satu duduk. Dan dengan nombor, yang saya maksudkan adalah nombor digit. Jangan pergi menulis ‘seribu satu langkah-langkah untuk menjadi kaya’ apabila anda hanya boleh menulis ia sebagai ‘1001 langkah-langkah untuk menjadi kaya’. Ini penting kerana pengguna akan mendapat idea bahawa mereka akan dibimbing dalam mudah, cara bernombor tentang apa yang perlu dilakukan seterusnya dalam sesebuah artikel.

Satu lagi perkara yang anda perlu ambil perhatian adalah dengan menggunakan angka yang lebih rendah daripada 10 kerana kajian telah membuktikan bahawa pembaca mungkin juga tidak dapat mencerna apa-apa artikel yang mempunyai apa-apa langkah yang melampaui 10. Di samping itu, menjadi tepat dengan perkataanmu.

Pilih Perkataan Yang Terbaik


Pilih perkataan yang terbaik untuk mewakili kandungan artikel anda sama ada ia adalah ‘garis panduan’, ‘prinsip’, ‘helah’, ‘rahsia’ dan senarai seterusnya.

Kreatif


Selain itu, anda juga perlu menjadi kreatif dalam menggunakan formula yang terbukti berkesan dalam tajuk anda. Ini termasuk tajuk-tajuk utama bermula dengan ‘Rahsia …’, ‘Cara untuk Menguasai….Tanpa Perlu Terpaksa ….’, ‘Buat … seperti …’ dan ‘Semua Anda Perlu Tahu Mengenai ….’.

Formula ini telah terbukti berkesan dalam merebut perhatian pembaca kerana mereka akan memujuk pembaca tanpa mereka sedar kerana ia adalah seperti mereka yang akan diberikan keistimewaan dan rahsia untuk sesuatu yang tidak ramai yang tahu.

Lihat Juga: Segmen: Aswan Azmy Mencari Bloglist March 2013

Penggunaan Kata Kunci


Dan sudah tentu, masukkan kata kunci anda dalam tajuk-tajuk untuk meningkatkan kedudukan anda dalam SERPS. Jika boleh, letakkan kata kunci pada awal tajuk anda untuk meningkatkan prestasi enjin carian anda. Gunakan kata kunci dalam URL slug, meta description, subheads, gambar, grafik, ayat pertama, ayat terakhir, dan isi kandungan. Gunakan kata kunci tersebut sepanjang isi kandungan anda dan gabungkan dengan tajuk anda, ini akan membantu enjin carian untuk tahu bahawa tajuk anda memang meliputi kandungan anda. Susah mencari katu kunci yang betul? Hubungi mereka untuk dapatkan kata kunci yang sesuai.

Cuba tengok video ini untuk belajar lebih lanjut:

Tetapkan Harapan Yang Betul


Masa kini banyak penulis yang menggunakan tajuk yang mempunyai “clickbait” untuk memberi inspirasi kepada pelayar internet untuk mengklik artikel mereka kerana persaan ingin tahu yang membuak. Namun begitu, taktik ini mungkin akan memberikan impak negatif kepada laman web anda dalam jangka masa panjang. Hal ini adalah kerana feedback negatif daripada pengguna, Google telah mengisytiharkan perang melawan clickbait. Apabila clickbait membawa orang mengunjungi laman web anda, ianya sering kali menyebabkan kadar lantunan yang tinggi yang menunjukkan kandungan berkualiti rendah kepada kedua-dua rangkaian.

Taktik yang lebih baik untuk anda gunakan ialah bersikap jujur dengan pengunjung laman web anda dan bina kepercayaan bersama mereka. Pastikan apa yang digambarkan pada tajuk kandungan anda memang boleh didapati dalam kandungan anda.

Informasi Yang Unik

Tanyakan soalan ini pada diri anda sebelum anda memilih mana-mana tajuk, “apakah yang ada dalam kandungan anda yang mungkin dicari oleh pengguna tetapi tidak ada pada laman web lain?”

Keep It Simple

Penggunaan kata-kata yang mudah dan jumlah patah perkataan yang pendek dalam menyampaikan point anda kepada pengunjung tanpa kehilangan perhatian daripada meraka atau dipotong oleh mobile view.

Penggunaan Kata Adjektif Menarik

Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya adalah dengan meletakkan adjektif yang menarik perhatian untuk tajuk anda. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan kata sifat seperti ‘Awesome’, ‘berkuasa’, ‘Best’, ‘Bersahaja’ dan ‘kritikal’ bagi mengukuhkan lagi tajuk utama anda dan meyakinkan penonton anda. Dengan cara ini, penggunaan puns juga boleh digunakan untuk menambah humor untuk tajuk anda, kerana saya rasa semua orang suka humor!


Kesimpulannya pemasar dan kandungan pembekal kreatif perlu mengambil inisiatif untuk tidak terlepas pandang akan atas butir-butir kecil dalam strategi pemasaran mereka, walaupun ia hanya tajuk-tajuk utama artikel mereka. Setiap titik penting dalam usaha untuk membuat kedudukan laman anda lebih tinggi dalam enjin carian. Namun begitu anda tetap harus ingat yang anda menulis untuk pembaca anda bukan untuk enjin carian. Kadang-kadang sesetengah penulis begitu hanyut dalam mengejar SEO dan lupa akan tanggungjawab sebenar mereka kepada pembaca.

TAGS
RELATED POSTS