Blog TutorialJia

Tutorial #1: macam mane nak buat navbar macam saya?

on
June 12, 2019

“Ya Allah, janganlah Engkau hukum aku dgn sebab (pujian) yg mereka ucapkan,dan ampunilah aku dari (perbuatan dosa) yang tidak mereka ketahui (dan jadikanlah aku lebih baik dari apa yg mereka sangka)” [HR. Bukhari]

Macam mane nak buat navbar macam saya?

 apa itu navbar??tuhh yang seperti di atas sekali blog saya…

tadi blog cikai sera tanya aku macam mane nak buat navbar macam aku saya buat nie. (uhhuhu..) aku saya pun dah x ingat..search balik kat blog2 hebat yang lain.hah,jumpa pun.. credits to : Greylish Delight
so ini lah dia ::

1.mula2, pergi kat design==> edit html===> tick Expand Widget Templates
2.kemudian,
search :(tekan seretak ctrl F)
3.cari kod <head>
ada jumpa x..??
4.dah jumpa kan ..copy plak kod dibawah diatas kod <head>

<center><div style=’position:fixed;top:0px;padding-right: 100px;width:100%;padding:3px;background: #FF9EDD; opacity:1.0; color: #2E2E2E;font-size: 12px;font-family:Trebuchet MS;’>بسم الله الرحمن الرحيم Ahlan wa sahlan and welcome to JIACREATIEFLT.Zon menutup aurat,plez:)  |<a href=’http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=4618392856902500326′>Follow</a> |<a href=’http://www.blogger.com’>Dashboard</a> | </div></center>

yang ini akusaya punyer kod..so pandai2 lah korang wat macam mane nnti ok..??
nota:
blog id: gantikan blog id korang( tahu x macam mane nak cari ??) tengok sini

بسم الله الرحمن الرحيم Ahlan wa sahlan and welcome to JIACREATIEFLT.Zon menutup aurat,plez:) :gantikan dengan ayat hebat masing2 ..^___^
kod warna boleh cari kat ====>sini

5.ok..dah siap..PREVIEW dulu if dah puas hati boleh terus SAVE.
if jadi beritau ok ..like sikit ..ngeh ngeh

Terlebih dahulu, minta maaf blog ini tidak boleh di highlight.MAAF…

Allah, TUHANKU…

TAGS
RELATED POSTS